Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، این نوع صنایع معمولاً برگرفته از فرهنگ، هنر، ذوق و بینش مردم هر قوم یا منطقه است که با استفاده از مواد اولیه بومی تولید می‌شود و نقش فرهنگی و هویت بخشی به یک ملت را ایفا می‌کند.

در تقویم جهانی ۱۰ ژوئن مصادف با ۲۰ خردادماه به‌عنوان روز جهانی صنایع‌دستی نام‌گذاری شده، کشور ما به‌نوعی به سبب تنوع و تعدد این نوع هنر مهد صنایع‌دستی شناخته‌شده است، همدان نیز ‌به علت داشتن انواع منحصربه‌فردی از این هنرهای صناعی همیشه حرفی برای گفتن داشته چنان‌که تاریخ، فرهنگ و هنر این کهن شهر بر این ادعا گواهی می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به بهانه این روز پای صحبت‌های معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان همدان می‌نشینیم، این مقام مسئول به خبرنگار ایسنا گفت: استان همدان ازلحاظ کارگاه‌ها و شاغلان حوزه صنایع‌دستی رتبه دوم کشوری را بعد از استان اصفهان دارد.

همدان جزو ۵ استان برتر صنایع‌دستی

هاشم مظاهری اضافه کرد: باوجود شهر جهانی لالجین با بیش از ۱۲۰۰ کارگاه تولیدی صنایع‌دستی و بیش از ۲۰۰ فروشگاه و همچنین تویسرکان و ملایر که بیش از ۱۷ هزار شاغل صنایع‌دستی در رشته منبت مبلمان دارند، همدان جزو پنج استان برتر صنایع‌دستی به شمار می‌رود.

مجله صنایع دستی ایران راه دراز صنایع دستی ایران تا شکوفایی

وی تصریح کرد: ایران به لحاظ داشتن شهرهای جهانی صنایع‌دستی رتبه اول جهان را کسب کرده است و همدان هم به لحاظ تعداد شهرهای جهانی رتبه اول کشوری را دارد.

مظاهری توضیح داد: بالاترین حجم صادرات سفال ایران به شهر لالجین تعلق دارد همچنین بالاترین حجم تولید مصنوعات چوبی مربوط به استان همدان‌ است و با توجه به اینکه ۲۵ قطب بزرگ تولیدی صنایع‌دستی در لالجین، ملایر، تویسرکان و سه شهرک تخصصی حاجی‌آباد، اشترمل و لالجین در استان هستند، توانمندی‌های همدان در این زمینه بسیار بالاست.

وی درباره رشته‌های شاخص و بومی همدان بیان کرد: سفال و سرامیک، مصنوعات چرمی، منبت مبلمان، گلیم‌بافی، تراش سنگ‌های قیمتی، مرواربافی، رودوزی‌های سنتی و حدود ۷۵ رشته جانبی در استان فعال هستند.

صادرات ۳۵ میلیون دلار صنایع‌دستی

وی بیان کرد: میانگین صادرات هرساله استان رشد داشته است، صادرات دو نوع رسمی و غیررسمی دارد که غیررسمی همان صادرات چمدانی است و رسمی هم از گمرک صادر می‌شود و در سال قبل همدان ۳۵ میلیون دلار صادرات صنایع‌دستی داشته که حدود ۳۴ میلیون دلار آن مربوط به سفال بوده است.

مظاهری خاطرنشان کرد: تابه‌حال ۱۵ نمایشگاه بزرگ صنایع‌دستی یا مصوب کشوری در همدان برگزارشده و سالانه هم حدود ۸۰ نمایشگاه کوچک برگزار می‌شود و سال گذشته هم یک نمایشگاه بین‌المللی داشتیم.

وی درباره مصنوعات چرمی هم بیان کرد: کارگاه‌های سنتی این رشته نسبت به گذشته محدودتر و شیوه صنعتی جایگزین آن شده است اما این صنعت در همدان همچنان وجود دارد و تعداد کارگاه‌های چرم صنعتی بیشتر شده و در حال حاضر نیز ۷۱ کارگاه چرم فعال در همدان وجود دارد.

احیای قاشق‌تراشی

وی درباره احیای رشته‌های منسوخ‌شده صنایع‌دستی در همدان اظهار کرد: امروزه هنری مثل قاشق تراشی که در قدیم راسته‌ای هم به این نام در بازار همدان وجود داشته منسوخ‌شده است چراکه در حال حاضر قاشق چوبی جنبه کاربردی خود را ازدست‌داده اما این رشته در سال‌های اخیر به‌عنوان هنری تزئینی احیاء شده است.

مظاهری اضافه کرد: برنامه‌ای تحت عنوان حفظ و احیاء رشته‌های منسوخ‌شده در اداره کل میراث فرهنگی استان وجود دارد که پیرو آن سال گذشته رشته‌های گبه‌بافی همدان و ریسندگی با دست در نهاوند احیاء شد، طی ۱۰ سال اخیر هم حدود ۲۰ رشته منسوخ‌شده مثل تراش سنگ‌های قیمتی، نازک‌کاری چوب و گلیم‌بافی که سبک‌های خاصی از آن‌ها منسوخ‌شده بود، احیاء شده است.

وی درباره برنامه روز جهانی صنایع‌دستی در همدان توضیح داد: هرساله به مناسبت این روز برنامه‌هایی در استان برگزار می‌شد که بازدید از کارگاه‌ها، برگزاری جشنواره نمایشگاه، تجلیل از هنرمندان و افتتاحیه نمایشگاه ازجمله آن‌ها بود که امسال اگر برنامه‌ها برگزار شود با رعایت پروتکل‌های بهداشتی خواهد بود.

وجود ۵۵۰۰ کارگاه صنایع‌دستی در تویسرکان

سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان‌ تویسرکان هم گفت: تعداد ۵۵۰۰ کارگاه صنایع‌دستی در این شهرستان وجود دارد که حدود ۴۸۰۰ در رشته مبل منبت فعال است.

اسحاق ترکاشوند ادامه داد: از ۱۰ هزار نفر فعالی که در زمینه صنایع‌دستی شهرستان تویسرکان مشغول به کار هستند، حدود ۷۷۰۰ نفر در حوزه مبل مبنت این شهرستان هنرآفرینی می‌کنند.

وی سبک منبت غالب در کارگاه‌های این شهرستان را منبت گلریز می‌داند و اضافه کرد: ازآنجاکه تویسرکان به‌عنوان شهر ملی منبت گلریز شناخته‌شده است، این سبک بیشتر در بین صنعتگران رواج دارد که البته سبک‌های دیگر منبت هم کار می‌شود.

ترکاشوند تصریح می‌کند: هر سال در کارگاه‌های شهرستان تویسرکان حدود ۶۰ هزار دست مبل منبت تولید می‌شود که هر کارگاه در سال تقریباً ۱۰ دست تولید دارد.

وی توضیح داد: بازار هدف ما در حوزه داخلی شهرهای تهران، تبریز، مشهد، شیراز و اصفهان هستند و در حوزه صادرات نیز آلمان، سوئد، کشورهای آسیای میانه، ارمنستان، ترکمنستان، کشورهای حوزه خلیج‌فارس هستند که اخیراً کشور عراق هم اضافه‌شده است.

ترکاشوند گفت: کلاس‌های آموزش مبل منبت در این شهرستان دایر است، دوره‌های آموزشی با همکاری خوشه مبل منبت در سطح شهر تویسرکان برگزار می‌شود که شامل شاخه‌های طراحی، بازاریابی، فروش و... است.

سرپرست اداره میراث فرهنگی شهرستان تویسرکان ادامه داد: در اعتبارات شهرستان سرفصلی تحت عنوان اعتبار آموزشی وجود دارد و در خانه صنایع‌دستی که محل آن خانه تاریخی دکتر اقتداری است، متقاضیان آموزش‌های کافی را درزمینهٔ صنایع‌دستی می‌بینند.

اشترمل، کاندیدای روستای ملی یا جهانی

وی در ادامه به انتخاب تویسرکان به‌عنوان شهر ملی منبت گلریز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر به دنبال کاندیدا شدن روستای اشترمل به‌عنوان روستای ملی یا جهانی در زمینه مبل منبت نیز هستیم.

ترکاشوند درباره پیشینه مبل منبت در شهرستان تویسرکان نیز اظهار کرد: پروانه تولید این صنعت سال ۱۳۵۰ توسط دکتر کاروند از تهران گرفته شد و وی این صنعت را در روستای اشترمل آموزش و رواج داد، ‌پس از او استاد رحمت‌الله بیات و عنایت‌الله صادقی در امر آموزش این رشته هنری کوشش فراوان کردند، به‌عنوان‌مثال در مقبره استرو مردخای در شهر همدان و امامزاده صالح کار استاد صادقی است.

سرپرست اداره میراث فرهنگی تویسرکان درباره دیگر رشته‌های صنایع‌دستی این شهرستان هم گفت: تراش سنگ‌های قیمتی، مرواربافی، سفال‌گری با سبک‌های نقاشی زیرلعاب، میناکاری و همچنین مصنوعات چرمی ازجمله رشته‌های شاخص تویسرکان هستند.

ساخت شهرک نمایشگاهی مبل منبت در ملایر

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ملایر نیز با اشاره به برگزاری جلسه‌ای با حضور مسئولان ارشد شهرستان و سرمایه‌گذار بخش خصوصی در راستای ساخت شهرک نمایشگاهی مبل منبت در بام ملایر گفت: قرار است در این پروژه به‌صورت مشارکتی بخش خصوصی با همکاری شهرداری و اوقاف هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شود که پیش‌بینی می‌شود برای هزار نفر اشتغال‌زایی داشته باشد.

ابراهیم جلیلی ادامه داد: در دهم ژوئن مقارن با بیستم خرداد سال ۱۹۶۴ میلادی، نخستین همایش‌ جهانی با شرکت مسئولان اجرایی، استادان دانشگاه، هنرمندان و صنعتگران بیش از ۴۰ کشور جهان در نیویورک برگزار شد و در قطعنامه‌ پایانی آن همایش، تأسیس شورای جهانی صنایع‌دستی، به‌عنوان نهاد وابسته به یونسکو تصویب‌ و سالروز تأسیس این همایش، به‌عنوان روز جهانی صنایع‌دستی نام‌گذاری شد.

وی افزود: در ایران هفته صنایع‌دستی برگزار می‌شود و امسال مقررشده از ۲۰ تا ۲۷ خردادماه برنامه‌های مختلفی در این زمینه برگزار شود اما به علت شیوع کرونا با محدودیت‌هایی مواجه هستیم.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ملایر گفت: قصد داشتیم به‌منظور حمایت از هنرمندان این عرصه، جمعه‌بازار فروش صنایع‌دستی و هنرهای سنتی درمجموعه موزه لطفعلیان و در حیاط خانه صنایع‌دستی شهرستان برگزار کنیم که به علت ممنوعیت تجمع‌ها، صلاح بر عدم برگزاری است.

جلیلی از بازدید مسئولان در هفته صنایع‌دستی از کارگاه تولید مبل منبت حمید گودرزی خبر داد و اظهار کرد: این هنرمند ۴۵۰ میلیون تومان تسهیلات گرفته است و موفق شده با تلاش خود طرح توسعه کارگاهش را محقق سازد و اکنون ۲۲ نفر در کارگاه او مشغول فعالیت هستند و سالانه ۱۵۰ سرویس مبل منبت تولید می‌کند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ملایر بیان کرد: مقررشده است ۶۵ باب نمایشگاه در شهرک صنعتی مبل منبت ملایر احداث شود که سرمایه‌گذاری اولیه برای آن حدود ۱۳۰ میلیارد تومان است، تاکنون سه باب نمایشگاه تکمیل‌شده و مابقی در دست‌ساخت هستند که پیش‌بینی می‌شود در سال ۱۴۰۰ به اتمام برسند.

فعالیت ۲۰ رشته صنایع‌دستی در ملایر

جلیلی از برگزاری جلسه راهبردی در این زمینه با مسئولان مربوطه و هیئت‌مدیره بازار مبل منبت ملایر خبر داد و گفت: در حال حاضر ۲۰ رشته صنایع‌دستی در ملایر فعالیت دارند که مهم‌ترین آن‌ها مبل منبت است.

وی بیان کرد:  به‌زودی نمایشگاه مبل منبت در بازار مبل منبت ملایر واقع در بلوار ۳۲ متری مطهری، با زیربنای ۲۰۰۰ مترمربع افتتاح می‌شود، این نمایشگاه به همت بخش خصوصی در سه‌طبقه با سرمایه‌گذاری بیش از ۱۰ میلیارد تومان راه‌اندازی شده است.

جلیلی به فعالیت ۵ هزار کارگاه مبل منبت در سطح شهرستان با اشتغال‌زایی مستقیم برای ۹ هزار نفر و اشتغال‌زایی غیرمستقیم برای ۲۵ هزار نفر اشاره و خاطرنشان کرد: ثبت جهانی مبل منبت ملایر، جهشی عظیم در تولید و عرضه این محصول رقم زد.

وی بیان کرد: در سایر رشته‌های صنایع‌دستی در ملایر ۱۸۰۰ نفر فعالیت دارند، در کل شهرستان ۱۰ هزار و ۸۰۰ نفر در حوزه صنایع‌دستی فعال هستند که به‌صورت مستقیم ۱۳. ۵ درصد و به‌طور غیرمستقیم ۳۲ درصد سهم اشتغال شهرستان ملایر را به خود اختصاص داده‌اند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ملایر از فعالیت هنرمندان ماهر ملایری در رشته‌های مختلف صنایع‌دستی شامل قلم‌زنی، مرواربافی، گیوه‌دوزی، رودوزی سنتی، تراش سنگ‌های قیمتی، چرم، منبت ریز، عروسک بافی، قالی‌بافی و... خبر داد و اظهار کرد: در مجموع ۱۵۰۰ نفر از این هنرمندان زیر پوشش بیمه هستند.

کد خبر 519715 برچسب‌ها وزارت میراث فرهنگی و گردشگری استان همدان وزارت جهاد کشاورزی صنایع دستی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: وزارت میراث فرهنگی و گردشگری استان همدان وزارت جهاد کشاورزی صنایع دستی گردشگری و صنایع دستی ملایر رئیس اداره میراث فرهنگی تراش سنگ های قیمتی شهرستان تویسرکان جهانی صنایع دستی مبل منبت ملایر صنایع دستی صنایع دستی استان همدان مبل منبت حال حاضر کارگاه ها منسوخ شده هزار نفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۲۹۰۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرش دستباف هنر مادر است

مریم جلالی عصر امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در نشست با اعضای کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق بازرگانی با اشاره به ضرورت تقویت همکاری‌ها بین بخش دولتی و خصوصی اظهار کرد: همکاری اتاق‌های بازرگانی و معاونت صنایع‌دستی در مرحله بسیار خوبی است و این همکاری‌ها بیش از پیش باید تقویت شود.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اشاره به اهمیت صادرات و ظرفیت‌های آن افزود: خوشبختانه ما از این مرحله عبور کردیم و اکنون فرصت بهره‌مندی از این ظرفیت‌ها است.

او اضافه کرد: بهتر است انسجام بین دولت و بخش خصوصی بیش از پیش تقویت شود چرا که به تعبیر مهندس ضرغامی، سرمایه‌گذاران و فعالان بخش خصوصی سربازان خط مقدم هستند.

جلالی یادآور شد: اعتقاد من بر این است که صنایع‌دستی که من اسمش را اقتصاد هویت‌بنیان گذاشته‌ام، موانعی پیش رو دارد که باید آنها را برطرف کرد و به اهداف عالی پیش رو فکر کرد و به آن دست یافت.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اضافه کرد: معاصرسازی و تولید بر اساس سلیقه مشتری می‌تواند باعث شود تا صنایع‌دستی لوکوموتیو پیشران قطار هنر‌های مختلف مانند فرش دستباف در کشور باشد.

او سپس به اهمیت صادرات و برنامه‌ریزی در باره بازار‌های بین‌المللی اشاره کرد و افزود: ما بازار‌های کشف نشده‌ای داریم که یکی از آنها کشور قطر است و باید بر روی این بازار‌های کشف نشده برنامه‌ریزی کنیم.

جلالی به حمایت‌ها از صنایع‌دستی در اسناد بالادستی اشاره کرد و افزود: در برنامه هفتم موظف شدیم زیست‌بوم صنایع‌دستی را تدوین کنیم و ادبیات جدیدی در حکمرانی شکل بگیرد. خوشبختانه قدم‌های خوبی در حوزه صادرات صنایع‌دستی برداشته شده که می‌توان به موضوع حذف پیمان‌سپاری ارزی اشاره کرد. در همین حال خوشبختانه در حوزه نمایشگاهی نیز کار‌های خوبی انجام شده و هنرمندان ما در نمایشگاه‌های مختلف حضوری چشمگیر دارند.

معاون صنایع‌دستی کشور گفت: مشکل ما این است که در حوزه صنایع‌دستی و هنر در مرحله توصیف مانده‌ایم. در حالی که باید از توصیف عبور کنیم و به توزیع بپردازیم و صنایع‌دستی را به‌عنوان صنعتی سبز در بخش‌های مختلف تقویت و معرفی کنیم.

او به موضوع معرفی صنایع‌دستی از زاویه قصه و روایت اشاره کرد و افزود: روش‌های قدیمی دیگر برای فروش صنایع‌دستی و هنر جوابگو نیست. نسل جدید سلیقه دیگری دارد از این رو فروشندگان ما باید ادبیات جدیدی را یاد بگیرند تا شاهد نتایج بسیار خوب در این حوزه باشیم.

معاون صنایع‌دستی یادآور شد: من فرش دستباف را هنر مادر می‌دانم چرا نقوش فرش دستباف، دستمایه بسیاری دیگر از هنر‌های ما بوده‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • فرش دستباف هنر مادر است
  • صدور مجوز برای تأسیس ۵ کارگاه صنایع‌دستی در آبدانان ایلام
  • استان فارس برند جهانی در عرصه صنایع دستی محسوب می‌شود
  • معرفی گوهرسنگ خراسان جنوبی در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • اهدای ۵۹ شیء تاریخی به اداره میراث‌ فرهنگی شهرستان ملایر
  • معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی و هنرهای سنتی فارس در اکسپو تهران
  • معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی فارس در اکسپو تهران
  • ‌معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی و هنرهای سنتی فارس در اکسپو تهران
  • برگزاری ۴۳ دوره آموزشی صنایع‌دستی در گلستان
  • توصیه محمد معتمدی برای استفاده از صنایع دستی + فیلم